Wed

29

Apr

2015

Hyvinvointia sydämestä käsin

Kirjoittaja: Riikka Hänninen

 

On Elämänlähteen viikkopalaverin aika. Tällä kertaa me perustajat, Riika, Tanja ja minä kokoonnumme miettimään tulevaisuutta. Pitkäaikainen työkaverimme, ihana Marjut on lähdössä heinäkuussa uusille vesille. Mietimme, mitä uutta haluamme luoda syntyvään tilaan ja kenen uuden ihmisen kanssa jatkamme työtä Elämänlähteessä.

Kuten monesti ennenkin me hiljennymme meditoimaan ja kuuntelemaan laajinta, rakkaudellisinta vastausta, johon me nyt yllämme. Hiljaisuudesta nousee visio, jonka me kaikki kolme jaamme. Meille Elämänlähde on enemmän kuin pelkkä työtila. Me olemme halunneet luoda elävän, lämpimän, rakkaudellisen paikan, johon ihminen voi tulla lepäämään, latautumaan ja löytämään uusia keinoja hyvään elämään. Siksihän me tätä työtä teemme. Se on tässä kaikkein tärkeintä.

Tätä visiota kuunnellessamme havahdumme tajuamaan Elämänlähteen arvon: Meillä on saman katon alla upeita ammattilaisia ravintoneuvojasta astrologiin ja fysioterapeutista mentaaliseen valmentajaan. Se tarjoaa asiakkaalle moninkertaiset mahdollisuudet vaikkapa tilanteessa, jossa elämä tuntuu olevan solmussa moneen suuntaan.

Päätämme kirjoittaa auki sen, mitkä tärkeät asiat tekevät Elämänlähteen. Sen sijaan, että miettisimme, mitä haluaisimme sen olevan, me oikeastaan kuvailemme sitä, mikä on jo nyt olemassa koko Elämänlähteen väen työssä. Me kaikki miellämme ihmisen kokonaisvaltaiseksi olennoksi. Me kaikki kohtaamme asiakkaamme kunnioittaen, hyväksyen ja läsnäolevasti. Tässä hengessä me haluamme kutsua joukkoomme uusia tekijöitä, joilla on sama halu jakaa hyvinvointia sydämestä käsin.

Jos tämä herättää kiinnostuksesi, lue lisää palveluistamme ja arvoistamme ja vapaasta työpaikasta!


Riikka

0 Comments

Wed

11

Feb

2015

Matka kanavoinnista syvätiedon ohjaukseen

Kirjoittaja: Riikka Hänninen


Muistan hyvin, miten itse olen ensimmäistä kertaa mennyt kanavoijalle. Kysyin, mihin suuntaan minun pitäisi työelämässäni lähteä ja voisiko parisuhderintamalla tapahtua jotain. Nämä ovatkin yleisimmät kysymykset kanavoijalle. Tuntui, että ryteikköiset ajatukset ja mössöiset tunteet sotkivat kaiken. Ajattelin, että henkioppaani tietävät totuuden, näkevät sen polun tai päämäärän, jossa minun kuuluisi olla, joka vapauttaisi minut tästä ryteiköstä. Ja luotin siihen, että kanavoijalla on yhteys oppaisiini, vaikken silloin itse voinut heitä tunteakaan.

Kun paljon myöhemmin siirryin tiskin toiselle puolelle tekemään kanavointeja, aloin tarkastella koko asetelmaa uudella tavalla. Ihminen siis menee hämmennyksissään kysymään neuvoa joiltakin oppailta, joita hän ei itse tunnista, ja hän kysyy sitä toiselta, ulkopuoliselta ihmiseltä. Kanavoijan viesteistä voi todellakin olla paljon apua. Silti tieto on toisen käden tietoa. Ensikäden tieto on ihmisessä itsessään. Me emme vain aina osaa tai uskalla kuulla sitä itse.

Kanavoijana aloin huomata, kuinka ihmiset huomaamattaan siirsivät vastuuta oman itsensä kuuntelemisesta minulle. He kärttivät minulta oppaiden vastauksia paljon kiihkeämmin kuin hiljentyivät kuuntelemaan itseään, ja se teki heistä heikompia ja pienempiä kuin he olivatkaan. Huomasin sen tapahtuvan joskus itsellenikin, kun käännyin kanavoijan puoleen.

Jos kanavoija herättää luottamusta ja kunnioitusta, hänen sanoihinsa takerrutaan. Hänhän sanoi, että tämä syksy on myrskyisää ja sitten helpottaa. Hänhän sanoi, että minun sielunsuunnitelmassani näkyy kaksi lasta. Hänhän sanoi, että jätä se työ. Siis minun jumalalliset oppaani sanoivat, enkelini sanoivat! Niin että niin sen täytyy olla. Mutta jäänkö kuuntelemaan, onko sisimpäni samaa mieltä?

Kanavoijan sanoissa on myös se ongelma, että ne haihtuvat uskomattoman nopeasti. Viikon päästä ihminen saattaa muistaa jonkin ydinkohdan tunnin mittaisesta kanavoinnista, mutta suurin osa sisällöstä on hämärtynyt epämääräiseksi tunteeksi. Uskon tämän johtuvan juuri siitä, että tieto tulee ihmisen ulkopuolelta. Sen sijaan jokainen tietää, että kun jokin oivallus valkenee niin, että se tuntuu luissa ja ytimissä asti, se säilyy meissä selkeänä, lujana ja vakaana.

Syvätiedon ohjaus on syntynyt halustani opastaa ihminen tunnistamaan itse oma, arkitietoisuutta laajempi ohjauksensa. Oma yhteyteni henkioppaisiin on edelleen käytössäni, mutta nyt en käytä sitä antamaan vastauksia vaan auttamaan sinua tunnistamaan omat vastauksesi. Läsnäoloni ja selvänäköisen intuitioni kautta ehdotan sinulle, miten voisit nähdä tilanteesi laajemmasta, rakkaudellisemmasta näkökulmasta. En voi antaa aarretta sinulle, mutta voin ehdottaa, mistä suunnalta etsiä.

Käytännössä ohjaussessiot voivat keskittyä monenlaisiin asioihin. Yksi haluaa tutkia sitä, mistä tietää, ovatko mieleen ilmestyvät ajatukset peräisin henkioppailta vai omasta päästä. Annan keinoja sen tunnistamiseen ja vahvistusta siitä, että oppaat todella ovat läsnä. Toinen etsii ulospääsyä elämäänsä hallitsevasta pelosta. Tarjoan maisteltavaksi näkökulmaa siitä, miltä sama elämäntilanne näyttäytyy rakkaudesta käsin. Kuulostelen herkeämättä, missä ihmisen oma voima ja potentiaali lymyää ja sen jälkeen kysyn, miten hän pääsee itse tuntemaan sen ja käyttämään sitä.

Meillä kaikilla on sisällämme kompassi, joka näyttää meille tien kotiin. Sen päältä täytyy joskus raivata pelkoja ja kahlitsevia ajatuksia, eikä se työ aina tunnu houkuttelevalta. Mutta mikään ei voita sitä rauhan, voiman, itsekunnioituksen ja rakkauden tunnetta, joka löytyy, kun kuulemme sisäistä ohjaustamme ja elämme sen mukaan. Siksi syvätiedon ohjaus on arvokkainta työtä, mitä elämässäni olen tehnyt. Siunattu olkoon se päivä, jona asiakkaani eivät enää tarvitse minua oppaakseen. Sitä odotellessa olen tässä, rakkaudella.


Riikka

0 Comments

Wed

01

Oct

2014

Liikkumalla lämpöä syksyyn

Kirjoittaja: Janita Lavonen

 

 

Syksyn sateet ovat saapuneet, samoin yöpakkaset. On aika alkaa miettiä keinoja virkeänä ja lämpimänä pysymiseen muutenkin kuin ruokavalion muutoksilla ja kerrospukeutumisella. Liikunta tuo iloa ja virkeyttä mielelle sekä takuuvarmasti hien otsalle ja lämpöä elimistölle.

 

Kesän aikana ulkoliikunnan määrä luonnollisesti lisääntyy, mutta syksyn tullen suurin osa hakeutuu sisätiloihin liikkumaan. Monella on talvikaudelle omat tutut harrastuksensa, mutta on myös heitä, jotka eivät meinaa löytää sitä ”omaa juttuaan” ilmojen viiletessä. Erilaiset ryhmäliikuntatunnit pyörivät talviaikaan täydellä teholla houkutellen liikuntasalit täyteen innokkaita jumppaajia. Toiset lähtevät laduille heti, kun meitä on hemmoteltu riittävällä lumen määrällä. Kuntosaliharjoittelijat muodostavat oman, motivoituneen joukkonsa. Mutta mitä tehdä, elleivät täydet ryhmäliikuntasalit, hiihtoladut taikka kuntosalilla puurtaminen tunnu houkuttelevalta, eikä ideoita tai motivoitunutta liikuntaseuraa löydy? Arki voi myös syksyn ja talven aikana muuttua hektisen kiireiseksi, ja tämäkin tekijä osaltaan syö motivaatiota lähteä pitkän työpäivän jälkeen liikkumaan taas seuraavaan, hektiseen paikkaan.

 

Liikunnan merkitys hyvinvoinnille on suuri. Tämä on monissa tieteellisissäkin tutkimuksissa todettu faktaksi. Liikunta lisää energiaa, tuo lihastasapainoa ja -voimaa, parantaa tasapainoa, kohentaa ryhtiä, kiihdyttää verenkiertoa ja sitä kautta aineenvaihduntaa, ennaltaehkäisee niveliin ja lihaskudoksiin kohdistuvia vammoja sekä auttaa painonhallinnassa ja -pudottamisessa. Fyysisten vaikutusmekanismiensa lisäksi liikunta vaikuttaa positiivisesti ja virkistävästi myös mieleen; ajatus kirkastuu, unen tarve vähenee, positiivisuus kasvaa. Liikunnan vaikutuksesta ateriarytmi tasaantuu ja vakiintuu, napostelu vähenee tai loppuu kokonaan verensokerin tasaantuessa ja erilaiset lihas- ja nivelvaivat helpottuvat. Pitkällä tähtäimellä myös ateriakoot muuttuvat vastaamaan elimistömme todellista, kulutuksen mukaista vaatimusta.

 

Ihminen on luotu liikkumaan. Lihakset, nivelet ja luusto tarvitsevat liikettä voidakseen hyvin. Verenkierto- ja hengityselimistömme tarvitsevat sykettä nostavaa liikuntaa päivittäin pysyäkseen terveenä. Hikoilun ja hengityksen kautta elimistöstämme poistuu myrkkyjä ja kuona-aineita. Lisääntyneestä istumatyön määrästä aiheutuen erilaiset niskan, hartioiden ja selän alueen vaivat ovat tuttuja lähes jokaiselle suomalaiselle työikäiselle. Vähäisestä liikunnallisesta aktiivisuudesta johtuen alaraajojen nivelongelmat ovat myös huomattavasti lisääntyneet, puhumattakaan fyysisestä ja psyykkisestä väsymyksestä.

 

Monille kotona harjoittelu yksilöllisesti suunnitellun, tasaisin väliajoin muuttuvan ja kehittyvän liikuntasuunnitelman ohjeistamana sopii hyvin. Toiset taas mieluusti liikkuvat pienryhmässä, ehkä luonnossa, säistä riippumatta, tai kokeillen erilaisia sisäliikuntalajeja samanhenkisellä porukalla. Itsenäinen kotona harjoittelu kysyy motivaatiota ja päättäväisyyttä. Samanhenkisen pienryhmän kokoaminen voi olla toisinaan haasteellista tai mahdotonta. Jos sopivien liikuntalajien tai mukavan ryhmän löytäminen ei meinaa yksin onnistua, apua voi hakea asiantuntijoilta. Myös meillä Elämänlähteessä on mahdollisuus yksilöllisesti suunniteltuun ja ohjattuun harjoitusohjelmaan, asiakkaan omien toiveiden ja tavoitteiden mukaisesti. Suunnitelma voi sisältää kotiharjoitusohjeet, erilaisten lajien kokeilua kaksin ohjaajan kanssa tai mahdollisuuksien mukaan pienryhmässä, luonnossa liikkumista, kuntosaliohjelman, vesijumppa-ohjeistusta ja niin edelleen. Pienryhmän kokoamiseen säännöllisesti yhdessä liikkumista silmällä pitäen on myös mahdollista. Pienryhmässä liikuttaessa ryhmän vertaistuki ja motivoiva vaikutus ovat avainasemassa. Pienryhmässä voidaan toteuttaa mahdollisuuksien mukaan erilaisia lajikokeiluja porukalla, tehdä ohjattua, terapeuttista liikuntaa rauhallisessa tilassa, lähteä lenkkipolulle ja pysähtyä aika-ajoin tekemään jooga-asanoita tai meditaatiota.

 

On siis elintärkeää pysyä liikkeessä, kohottaa sykettä ja nostaa hikeä pintaan. Teet sitä yksin, kaksin tai ryhmässä, vaikutus on joka tapauksessa positiivinen, ja me Elämänlähteessä kannustamme Sinua siihen!

 

Janita

3 Comments

Mon

26

May

2014

Hyvä meidän joukkue!

Kirjoittaja: Tanja Henttonen

 

 

Reilu vuosi sitten Susan Hedman ja Bengt Mether, Tähtikoulun ohjaajat, kysyivät silloiselta ryhmältämme löytyisikö joukostamme halukkuutta vuokrata hoitola, joka oli heillä toiminut nimellä Olemus. Riikka Hännisestä, Riika Lindholmista ja minusta tuli Hyvinvointikeskus Elämänlähteen yrittäjiä ilman pitempiä suunnitelmia tai harkinta-aikaa.

 

Riikka on laulunopettaja, laulaja ja henkimaailman kanava. Hän on toiminut jo useita vuosia itsenäisesti ja toivoi löytävänsä työyhteisön, jossa voisi olla osa samanhenkistä porukkaa. Riika taas toimi osa-aikaisena jäsenkorjaajana ja ravintoneuvojana, mutta oli innokas tekemään työtä kokopäiväisesti ja valmis aloittamaan oman hyvinvointikeskuksen. Minä hyppäsin totaaliuuteen. Olin toiminut jo vuosia asiantuntijaorganisaatiossa hallinnollisissa asiantuntijatehtävissä ja merkittävien vaiheiden jälkeen hypännyt ulos oravanpyörästä. Yhteiset työtilat, erityiset työtoverit ja mahdollisuus tehdä työtä, jonka sydämeni kokee omaksi, tekivät päätöksestä helpon.

 

Nyt Elämänlähteessä toimii yhdeksän hyvinvointialan ammattilaista. Meitä kaikkia yhdistää halu toimia sydämestämme käsin – kohdata asiakkaat sellaisina kuin he ovat, täydesti hyväksyen ja kaikkien mahdollisuuksiin luottaen. Useimmilla meistä on kokemusta olemuksemme henkisestä puolesta ja tämä kokemus valaisee ja inspiroi meitä ja työtämme suuresti. Valikoimastamme löytyy niitä hoitoja, kursseja ja retriittejä, joihin itse uskomme ja joiden kautta olemme itsekin saaneet apua.

 

Yksivuotias Elämänlähde on päässyt ryömintävaiheesta omille jaloilleen ja katselee maailmaa uteliaana ja avoimena, varmana kyvystään edetä. Kolmen koplamme toimii hyvin tavallisista poikkeavilla pelisäännöillä. Palaverit aloitetaan mieli tyhjenneenä, lyhyellä meditaatiolla. Tiukan paikan tullen, ja usein muutenkin, kysytään apua henkimaailmasta. Minkä nimen valitsisimme hyvinvointikeskuksellemme? Missä asiakkaat ovat? Miten sisustaisimme tilan? Jos jonkun keho oireilee tai mieli kapinoi, niin peilaava keskusteluapu käydään ensin ja vasta sitten mennään varsinaiseen asiaan. Levon tarpeessa olevalle suodaan aina lepo kysymättä tai kyseenalaistamatta.

 

Ensimmäistä vuotta juhlittiin 24.5. loistavien puhujien avulla. Oman tien kulkija, rohkea ja herkkä nainen, näyttelijä Wanda Dubiel, puhui tunteista ja niiden sisältämästä viestistä. Tunteita ei pidä pelätä, ne ovat tienviittoja, jotka kertovat meille etenemmekö oikeaan suuntaan. Wanda on mestari kuorimaan päällimmäiset tunteet ja sukeltamaan pinnan alla oleviin, meitä vahvemmin vaikuttaviin tekijöihin.

 

Juhlassa kuulimme myös työterveyshuollon erikoislääkäri, kuvataiteilija Elisabeth Mannisen esikoiskirjasta. Tytöstä, joka yritettiin saada hengiltä jo ennen syntymäänsä. Elisabeth on selviytyjä isolla ässällä. Hän on elänyt läpi fyysisten ja psyykkisten haasteiden, joita on melkein vaikea uskoa todeksi. Elisabeth on kokemustensa kautta avautunut yhteyteen valomaailman kanssa ja auttaa nyt meitä muitakin pääsemään kontaktiin omien oppaidemme ja auttajiemme kanssa.

 

Rohkeus on osoittautunut taas kerran kannattavaksi. Hyppy uuteen voi olla paljon helpompi ja pehmeämpi kuin osasi kuvitellakaan. Elisabethin kirjasta sain vahvan muistutuksen: ”Koskaan emme ole yksin!”

 

Tanja

 

1 Comments